Značajni datumi-online

Svjetski dan voda (World Wather Day) obilježava se svake godine 22.marta.Tako  se tradicionalno obilježava i ove godine u cijelom svijetu. Generalna skupština UN je rezolucijom iz 1992. godine 22. mart odredila kao datum obilježavanja Svjetskog dana voda.Već od 1993. godine , ovaj važni ekološki datum se obilježava širom svijeta kroz razlišite oblike ali s istim ciljem, da se stavi  akcenat na adekvatnu zaštitu voda. Misija UN-a je da utiče na svijest čovječanstva o značaju zaštite voda i da se skrene pažnja na nedostatak vode za piće u mnogim krajevima svijeta.

Ovaj značajan datum se svake godine obilježava uz drugi moto, a tema za 2020. godinu je:

„Water and climate change“ – „Voda i klimatske promjene“

Svjetski dan vode 2020. govori o vodi i klimatskim promjenama – i o tome kako su neraskidivo povezane. Kampanja pokazuje kako će naša upotreba vode pomoći u smanjenju poplava, suša, oskudice i zagađenja te će pomoći u borbi protiv samih klimatskih promjena.

Prilagođavanjem utjecaja klimatskih promjena na vodu zaštitit ćemo zdravlje i spasiti živote.

Učenici šestog razreda su  na kreativan način, putem online nastave obilježili ovaj značajan datum i skrenuli pažnju na nedostatak pitke vode na Zemlji te na njen značaj posebno u okolnostima u kojima se trenutno nalazimo  kad se  stalno apeluje  „Perte ruke!“, zato:

Perite ruke, cjenite vodu! 

Voda je izvor života!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *