Bili smo na koncertu studenata Muzičke akademije

U srijedu, 21.11.2018. godine, u 15,00 sati, 22 učenika sedmog, osmog i devetog razreda naše škole prisustvovalo je koncertu  studenata Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu u sali Srednje muzičke škole Sarajevo.

   Nastupali su: Ana-Maria Pilj, Ana Šapina, Ariana Piknjač, Asmir Hamzić, Azmir Halilović, Danijel Lovrić, Danijel Marić, Emili Mišić, Kenan Kojić, Lucija Paleka, Maira Isaković, Marijana Čutura, Petra Tokić i Sonja Međugorac uz umjetničke saradnike Amilu Čengić, klavir i Dženanu Hadžić, klavir. Na programu su bila umjetnička muzička djela: M. Schmidt, J. S. Bach, J. Massenet, J. Brahms, C. Franck, M. J. R. Peris, A. Vivaldi i I. Lachner.

   Učenici su bili u  pratnji nastavnica Branke Popović, Jasne Zelić i pedagogice-pripravnice Medine Đipa. Ova posjeta realizirana je sa ciljem unapređenja muzičke kulture, osnovnih elemenata muzičkog jezika, razvijanja muzičke kreativnosti, uspostavljanja i usvajanja vrijednosnih mjerila za (kritičko i estetsko) procjenjivanje muzike od strane učenika.  Uz ovo jedan od zadataka je bio i podsticanje odlaska na koncerte klasične muzike te popularizacija umjetnosti među najmlađom populacijom i stvaranja publike za umjetničke programe od najranije dobi.

   Ne zaboravimo da je muzika svjetski jezik koji je uvijek i svuda najbolje shvaćen na jeziku emocija, i da, iako je to vremenska umjetnost, vrijeme ne smanjuje njen značaj. Muzika je oduvijek bila lijek, što potvrđuje današnja muzička terapija.

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *