U posjeti Bošnjačkom institutu: posjeta u okviru nastavnog predmeta Društvo/Kultura/Religija

U ponedjeljak, 23.4.2018. godine, u okviru nastavnog predmeta Društvo/Kultura/Religija, grupa učenika različitih razreda, zajedno sa predmetnom nastavnicom Nerminom Kurtović, posjetila je Bošnjački institut. Cilj im je bio upoznavanje arhitekture i kulturnog naslijeđa naše domovine Bosne i Hercegovine.

Tokom posjete, ovlašteni vodič je upoznao učenike sa projektom ove građevine, arhitektonskim rješenjima, te određenim vrijednim sadržajima koji svjedoče o bogatoj bošnjačkoj historiji, tradiciji i kulturi. Dio predavanja je posvećen životu i radu utemeljitelja bošnjačkog instituta publiciste Adila Zulfikarpašića te načinu finansiranja i osnovnoj misiji ovog kulturnog objekta. Posebno mjesto u kompleksu zdanja Bošnjačkog instituta zauzima Gazi Husrev-begov hamam u kojem se, na jedinstven način, dopunjavaju orijentalna arhitektura sa modernim uređenjem.

Najveće blago Bošnjačkog instituta predstavlja biblioteka koja broji više od 90 000 bibliotečkih jedinica. Pored različite i veoma bogate i značajne literature, posebno zadovoljstvo bilo je vidjeti veliku Zbirku umjetničkih djela u kojoj se nalazi zbirka likovnih djela Bošnjaka u kojoj su zastupljena 132 autora sa preko 650 djela.

Navedena posjeta je, na praktičan i prihvatljiv način i na zadovoljstvo učenika, podstakla incijativu da se ovom vrstom edukacije kod većine učenika probudi želja za upoznavanjem kulturne tradicije i naslijeđa naših predaka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *