Značajni datumi

 

8. SEPTEMBAR


pismenost1

 

 

 

 

 

              Svake godine, 8. septembar u svijetu se obilježava kao Međunarodni dan pismenosti. Osnovni cilj je upozoriti na probleme nepismenosti koji još uvijek postoje u većem dijelu svijeta. Posljednja istraživanja pokazuju da je danas u svijetu 18 % stanovništva koje ne zna čitati i pisati, od čega su dvije trećine žene, a većina ih živi u južnoj i istočnoj Aziji i u Africi.

Elementarna pismenost podrazumijeva poznavanje pisma, umijeće čitanja i pisanja. Međutim, u današnje vrijeme pojam pismenosti nije više vezan samo za sposobnost čitanja i pisanja, već označava i sposobnost pronalaženja, razumijevanja i korištenja informacija u svrhu boljeg napredovanja u obrazovanju, zdravlju, radu, kulturnom i društvenom životu.

Pravo na pismenost, a samim time i na obrazovanje, zauzima visoko mjesto na popisu osnovnih ljudskih prava. Ako samo na trenutak pomislimo kako bi nam život izgledao da nismo pismeni, shvatit ćemo koliko je pismenost važna u našem svakodnevnom životu. Ne samo da ne bismo mogli doživjeti sve ono što nam pruža kreativno čitanje, već bi nam svakodnevni život bio mnogo teži, te bismo ostali uskraćeni za brojna potrebna znanja.

Moramo biti svjesni činjenice da i u našoj okolini postoji veliki broj nepismenih ljudi kojima nije pružena prilika za obrazovanje i stjecanje znanja. Stoga, budimo zahvalni našim učiteljima koji nam iz dana u dan omogućavaju da ostvarimo jedno od osnovnih ljudskih prava, pravo na pismenost, obrazovanje, pravo na znanje!

Povodom ovog značajnog datuma sutra će se u našoj školi realizirati radioemisija u kojoj će učestvovati dežurna radioekipa školskog radija “Dječija ruka”.

Članovi Literarno-novinarske sekcije žele vam sretan Međunarodni dan pismenosti!

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *