Iz dana u dan

BESPLATNA OBUKA ZA STAROGRADSKE OSNOVCE I
SREDNJOŠKOLCE

Besplatna obuka iz novinarstva za starogradske osnovce i srednjoškolce trajat će mjesec dana, nakon čega će biti organizovana obuka u ostalim oblastima koje im mogu poslužiti u njihovom daljnjem školovanju i zaposlenju.
Besplatnu obuku organizovala je općina Stari Grad, posredstvom Službe za obrazovanje, kulturu i sport, u saradnji sa Udruženjem za razvoj mladih „KAP“.
Osim obuke iz novinarstva bit će organizovani besplatni kursevi u oblastima:
– web dizajn, programiranje i razvoj stranice ,
– grafički dizajn,
– fotografija i obrada fotografije,
– rad s kamerom, rad u audio-video montaži,
– opšte informatičke djelatnosti,
– rad u photoshopu i
– DTP novine (prijelom novine, korištenje programa Quark).
Edukacija iz svake oblasti trajat će po mjesec dana, tako da će besplatna obuka biti okončana u februaru naredne godine. Sve obuke su organizovane u sklopu neformalnog obrazovanja.
Obuka iz novinarstva počela je u subotu ( 10. marta, 2012. godine) u multimedijalnom kabinetu Osnovne škole „Mula Mustafa Bašeskija“. Predavači su bili Brankica Rudan, novinarka TVSA i Merima Spahić, volonterka u Udruženju „KAP“. Obuci je prisustvovalo deset srednjoškolaca i šest osnovaca. Obuka iz novinarstva trajat će do kraja marta i bit će organizovane svake subote.
Amina Deljković, pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport općine Stari Grad, istakla je kako je besplatna obuka u ovih devet oblasti organizovana s ciljem osposobljavanja osnovaca i srednjoškolaca u segmentima koji nisu dovoljno zastupljeni u redovnim obrazovnim procesima, a koje su često tražene na tržištu rada.
„Postojeće metode ‘formalnog obrazovanja’ ne pripremaju mlade za kompetentnim učešćem u društvenim tokovima i kvalitetan odgovor obavezama na radnom mjestu. S obzirom na neusklađenost znanja stečenog ‘formalnim obrazovanjem’ i potreba tržišta rada obaveza je društva da uspostavi sistem koji će ‘neformalno obrazovanje’ društveno verificirati i afirmisati kao nužnu potrebu za adekvatno uključivanje mladih u savremene društvene i ekonomske tokove. S obzirom na ovu činjenicu Općina je podržala inicijativu Udruženja ‘KAP’ za realizaciju ovog projekta“, istakla je Deljkovićeva.
Preuzeto sa www.starigrad.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *