KURBAN-BAJRAM

09. 11. 2011. godine

B A J R A M S K O    S I J E L O

          Dok sjedim u svojoj sobi i razmišljam kako sam provela ovaj Kurban-bajram, sjetim se i tog dana. Nisu to daleka sjećanja, bijaše jučer, bolje rečeno sinoć. 9. novembra 2011. godine, u srijedu četvrti dan Bajrama provela sam u školi sa svojim drugaricama i drugovima. U organizaciji triju sekcija Dječije rukotvorine, Kulturna baština i Likovna sekcija u školi je bilo jedno malo bajramsko sjelo. Osim članova spomenutih sekcija i voditelja istih bili su tu još neki nastavnici i ostalo osoblje škole.
Meni će taj dan ostati u vrlo lijepom i trajnom sjećanju. Prije samog događaja  ja, odnosno mi iz sekcije smo prvi put u životu pravili tradicionalno jelo-baklavu i to u školi. Tu čast prvog puta organizirale su nam naša mualima i nastavnica Jasna Zelić koja je također voditeljica jedne od navedenih sekcija. Kad je sve bilo spremno, na sofri se osim baklave našlo mnoštvo i drugih jela.
Proveli smo se ko nikad u životu.
Sijelo, kako smo ga nazvali, je počelo u šest sati, u školskom holu

Pjesma sevdalinka je bila kao zaštitni znak i sastavni dio proslave.

 

 

Osim sevdalinki pjevali smo i neke druge pjesme i plesali, igrali tradicionalna bosanska kola.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kad se bližio kraj sijelu, sve smo raspremili i očistili, poselamili se i uputili svojim kućama gdje smo nastavili slavlje sa svojim porodicama.

Pripremila: DŽEJNA PILAV, VIII-2

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *